Beşiktaş (BJKAS) taraftarını da yatırımcısını da batırdı

Beşiktaş (BJKAS) taraftarını da yatırımcısını da batırdı

Beşiktaş hisseleri BJKAS Borsa İstanbul'da "kayıp rekoru"na koşuyor

A+A-

BORSATEK.COM - Türkiye'nin en köklü kulüplerinden Beşiktaş Jimnastik Kulübü sampiyonluk sloganı ile başladığı bu sezonu hüsranla tamamlamak üzere. Sezon içinde yönetimi de değişen kulüp asıl erezyonu teknik yönetimde yaşadı. Sezon ortasında beşinci teknik direktör olarak ünlü Portekizli Fernanod Santos'u getiren siyah beyazlılar, şimdilerde altıncı teknik direktör Serdar Topraktepe ile 2023-24 ligi tamamlamaya çalışıyor.

Futbol istatistikleri, Beşiktaş'ın şampiyonluktan kopmakla kalmayıp ligi üçüncü veya dördüncü sırada bitirse de son dönemlerin en kötü sezonunu geçirdiğini gösteriyor. 

Taraftarlar için kötü, talihsiz bir dönem. Ancak Beşiktaş adı nedeniyle üzülen sadece yeşil sahalardaki taraftarları değil. Hisseleri borsada İşlem gören Beşiktaş Futbol AŞ (BJKAS) da yatırımcılarını üzdü. Hem de neredeyse Borsa İstanbul tarihine geçmeye aday bir şekilde. 

Süper Lig'in 11 Ağustos 2023'te başlama düdüğünün çaldığı ilk maçtan önceki son kapanışını 32 TL'den yapan BJKAS hisseleri, takımın ligdeki kötü gidişatına nazire yaparmışçasına yükseldikçe yükseldi ve Mart 2024'te 80 Lirayı geçti. Borsadaki ortalama performansın da üstündeki bu performansın ardından gelen bir düzeltme ile iki haftada 47 TL'ye gerileyen BJKAS hisseleri 28 Mart'ta bu seviyeden başlattığı yükseliş ile 19 Nisan'da yeniden 89.75 TL'yi gördü.

İşte ne olduysa bundan sonra oldu. BJKAS hisseleri Borsa İstanbul tarihine geçecek şekilde bugün (8 Mayıs 2024) dahil tam 11 seans üst üste taban oldu ve fiyatı 28.14 TL'ye geriledi. Yani BJKAS yatırımcıların 100 TL'sinin 69 TL'si 11 günde eridi gitti, geriye sadece 31 TL kaldı. 

Peki ne oldu da BJKAS hisselerinde böyle sert bir düşüş yaşandı ve belki daha önemlisi, bu kayıp daha sürebilir mi?

Kabak kimin başında patladı

Beşiktaş'ın borsa değerini 700 milyon dolar seviyelerinden 200 milyon dolara gerileten bu çöküş tabii ki piyasanın kendi dinamikleri ile meydana gelmedi. BJKAS hisselerinde, Sermaye piyasası Kurulu (SPK) Haftalık Bülten'de sık sık duyurduğu, idari ceza verdiği veya savcılıklara suç duyurusunda bulunduğu türde operasyonlardan birisi yaşanıyor. Yakın bir zaman sonra, bu hissedeki işlemler nedeniyle, operasyonu gerçekten planlayanların değil ama kullandıkları bazı yatırımcıların isimlerini Bülten'de duyacağız.

Ancak, bir türlü önü alınmayan ve Borsa İstanbul'da çoğunlukla aynı aracı kurumlar üzerinden gerçekleştirilen bu tür operasyonların bu da sonuncusu olmayacak, çok açık.Tam 11 işlem günü aralıksız taban olan  BJKAS hisselerinin  sırasında, son iki günde işlem hacminin artmaya başlaması, yavaş yavaş alımların gelmeye başladığını gösteriyor. Son iki günde, tahtada net satıcı olan aracı kurumlar (özellikle bugün satışta ilk iki sırada olan) üstünden oynandığı belli olan bu oyunun sonuna yaklaşıldığı ve operasyonu başlatanların "malları" devrettiği kulislerde konuşuluyor. 

Uzmanlara göre, kayba uğrayan bireysel yatırımcılar için de "fiyatın yeterince düştüğünü" düşenen potansiyel yatırımcıların da her durumda ve özellikle şu sıralarda temkinli yaklaşılması gerekecek volatiliteye sahip bir hisse olduğu unutlmamalı. Çünkü, düşüş hala devam edebilir. Düşüş sona erse de hissenin toparlanması için zamana ihtiyaç olduğu çok açık.

Etiketler : , , ,
İlgili Haberler